Hoogtepunten Fraser Island: Alle info en tips

Lake Mckenzie

Als er één ding is, dat je niet mag overslaan tijdens een reis door Australië, dan is het Fraser Island. Het grootste zandeiland ter wereld heeft zijn eigen ecosysteem, waardoor je van de ene verbazing in het andere valt. Helderblauwe meren, witte stranden, jungle en wildlife. In dit artikel zetten we alle hoogtepunten van Fraser Island voor je op een rijtje.

Rita Lake Wabby

Wat is Fraser Island

Het grootste zandeiland ter wereld vind je op zo’n 3 uur rijden van Brisbane, aan de oostkust van Australië. Het eiland is meer dan 120 kilometer lang en heeft zijn eigen ecosysteem. Zo rijd je het ene moment door een mangrovebos en het andere moment hobbel je over de grote zandduinen. Echte wegen heeft het eiland niet, vaak rijd je ook gewoon over het strand. Dat maakt het misschien nog wel avontuurlijker.


De kans is groot dat je hier ook wildlife gaat zien. Onze gids Warren waarschuwde vaak tot in den treure, dat je niet in paniek moest raken als je door een slang wordt gebeten. Je zou dan direct met een traumahelikopter worden opgehaald. Dit is niet het enige gevaarlijke dier op het eiland. De dingo’s (een kruising tussen een wilde hond en een wolf) die hier leven, zijn ook niet de liefste dieren op deze planeet. Ga je hier de zee in, dan heb je kans om oog in oog te staan met gevaarlijke haaien en kwallen. But hey, it’s all worth it, Fraser Island is AMAZING!

Dingo Fraser Island

Hoe kom je er?

Met de huurauto

Er zijn een aantal manieren om op het eiland te komen. Zo kun je zelf met je huurauto (4×4 verplicht) het eiland verkennen. Ga een dag op pad of slaap op één van de campings of in hotels, zodat je nog meer hoogtepunten van Fraser Island kunt zien.

 

De ferry naar Fraser Island gaat vanaf Rainbow Beach (Inskip Point) en Hervey Bay (River Heads). Vanaf Rainbow Beach doet de ferry er 15 minuten over en vertrekt ieder half uur. De kosten voor een retourtje zijn $130 AUD, dit is voor de auto inclusief passagiers.

 

Ga je vanaf Hervey Bay, dan doe je er 45 minuten over. De boot vertrekt van River Heads om 06.45, 09.00, 13.00 en 15.30 uur en kost voor de 4×4 auto $215 AUD. Ook betaal je per passagier nog $5 AUD.

bus fraser island
fraser island ferry
De leukste tours

Er zijn ook enorm veel excursies vanaf Hervey Bay en Rainbow Beach te boeken. Deze excursies zijn vaak prijzig, maar zijn inclusief de dure ferry.  Zo kan je een selfdrive-tour doen, waarbij je met buggy’s achter elkaar het eiland verkend. Je kunt er ook voor kiezen om je te laten rijden in jeep, maar dit is wel enorm prijzig. Wij kozen ervoor om een bustour te doen in groepsverband, deze excursie wordt uitgevoerd door Fraser Explorer Tours. Dit was ideaal voor ons omdat deze tour in twee dagen het eiland uitgebreid laat zien. Nu zijn we normaal niet zo fan van groepstours, maar dit was zo’n leuke ervaring dat we het iedereen kunnen aanraden.

 
Je camper parkeren

Veel mensen reizen met de camper door Australië, zowel in Hervey Bay als Rainbow Beach kan je bewaakt je camper stallen bij de ferry. Mocht je dit willen doen, is Rainbow Beach een betere optie! In Hervey Bay wordt er enorm veel ingebroken, de plaats staat bekend om zijn vele junkies. Zo is er in onze camper ingebroken, terwijl wij lagen te slapen en waren alle belangrijke spullen gestolen. Een super enge ervaring, dat hier veelvuldig schijnt te gebeuren, zelfs op de bewaakte campings. Bij Rainbow Beach schijnt dit niet te gebeuren.

Lake Mckenzie
Lake Mckenzie

De hoogtepunten van Fraser Island?

Lake Mckenzie

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat je bij Whitsundays bent beland. De 50 tinten blauw en het witte zand zijn een lust voor het oog. Wij hebben hier bijna een uur met open mond gestaan, wat is deze plek fotogeniek! Ga hier lekker zwemmen, want het is hier het hele jaar door erg warm, maar kijk wel uit. Het wordt hier heel snel erg diep.

Seventy-five Mile Beach

Zelfs de hoofdweg op Fraser Island is een echt hoogtepunt. Waar in de wereld wordt een strand nou als snelweg gezien? Precies, haast nergens! Je kan hier uren op het strand racen zonder ook maar iemand tegen te komen.  Er was zelfs lange tijd geen snelheidslimiet, maar dit is sinds kort veranderd. De locals willen natuurlijk niet dat er wildlife wordt aangereden.

Dennis Lake Wabby
Lake Wabby
Lake Wabby

De wandeling alleen is al de moeite waard! Je loopt een half uur door het gouden poederzand omhoog. Het enige wat je hoort is de zee, die je in de verte hoort slaan tegen de branding. Eenmaal boven zie je een oase in de verte. Het voelt bijna als een fata morgana, want om je heen is er enkel zand. Het laatste stuk naar de oase rende ik als een klein kind de heuvel af naar beneden. Als een kind zo blij, nam ik een duik in het verfrissende water. Eenmaal weer boven water heb je zicht op drie ecosystemen die samenkomen. Wat een paradijs. 

Strand Maheno SS
Maheno SS
Maheno SS

Op de snelweg van Fraser Island kom je de Maheno SS tegen. Dit schip strandde in 1935 door een cycloon, waarna het nooit is gelukt het schip te bergen. Door de jaren heen is het schip er niet beter uit gaan zien.

Champagne Pools
Rita Champagne Pools
Champagne Pools

Als je de zee in wilt en niet direct gepakt wilt worden door een haai, dan zijn de champagne pools helemaal jouw ding. Door de uitgeslepen rotsen zijn er natuurlijke zwembaden ontstaan, waar je je uren kunt vermaken. Doordat de golven over de rotsen slaan, ontstaan er bubbels in het water. Het is net alsof je in een bad vol champagne ligt.

Rita en dennis indian head
Indian Head fraser
Indian Head

Vanaf dit uitkijkpunt heb je een waanzinnig uitzicht over het strand. Je kan hier echt kilometers ver kijken. Het is ook de beste plek van het eiland om haaien te spotten, die op zoek zijn naar een lekkere versnapering.

Eli Creek
Eli Creek

We kennen allemaal de lazy river in een subtropisch zwemparadijs. Op Fraser Island vind je de natuurlijke versie. Dobber in een band door de kreek richting zee. Het lijkt hier bijna een set van Jungle Book, omdat het hier helemaal begroeid is met planten. Wie weet zie je hier nog wel kikkers langs de kant.

Dennis Champagne Pools

Hoelang trek je uit voor Fraser Island?

Wat ons betreft is Fraser Island echt één van de hoogtepunten van Australië. Het eiland is zo divers, waardoor je je geen moment zult vervelen. Een dagtour is echt te kort als je het ons vraagt. Je mist dan echt enorm veel. Een twee of driedaagse tour is dan ook echt aan te raden. Je gaat geen spijt krijgen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.