Backpacken Galapagos: cruisen of eilandhoppen?

Oké, in een perfecte wereld zouden wij het liefst beide doen. Maar dan moet je echt in je buidel tasten. Want dat de Galapagos geen budgetbestemming is, mag duidelijk zijn. Sterker nog, het is één van de duurste bestemmingen op aarde. Voor een korte trip van vijf dagen op een cruise betaal je al gauw zo’n 2500 euro per persoon (excl vlucht). Dat heb ik het niet eens gehad over de duikcruises, die starten bij 7000 euro voor een aantal dagen. Wij vertellen graag goed nieuws: het kan VEEL goedkoper! In dit artikel vertellen we hoe je niet alleen goedkoper, maar ook langer kan backpacken op de Galapagos. 

boot bartolome

Hoe ziet een cruise eruit op de Galapagos?

Na aankomst op de airport staat er een luxe boot klaar om je de mooiste plekjes van de Galapagos te laten zien. Je komt op onbewoonde eilanden waar je niet komt zonder meerdaagse bootreis. Je reist met een gezelschap tussen de 15 en 150 mensen en maakt diverse excursies. Denk hierbij aan snorkelen, kajakken of hiken. Je ziet de meest uiteenlopende dieren. Heb je budget, en hou je van een vast gezelschap, dan is dit zeker wat voor jou. Hou er wel rekening mee dat de eerste dag echt een incheckdag is. De boot vertrekt pas laat in de middag als iedereen aan boord is. De laatste dag is ook alleen een terugvaart, een cruise van vijf dagen is dus maar drie dagen genieten, van al het moois wat de Galapagos te bieden heeft.

tortuga

Hoe ziet eilandhoppen eruit op de Galapagos?

Sinds een jaar of 15 is het mogelijk om zelf te backpacken op de schitterende eilanden van de Galapagos. Land op één van de twee vliegvelden, die het archipel rijk is en ga verder per veerboten. Je kan tijdens het eilandhoppen de eilanden Isabela, Santa Cruz en San Cristobal op eigen houtje ontdekken. Er is op ieder eiland ontzettend veel te doen, zo schreven wij een uitgebreid artikel over wat te doen op Santa Cruz, Isabelaen San Cristobal. Van betaalde excursies naar omringende onbewoonde eilanden, of gratis plekjes om van te genieten. Hierdoor heb je de complete vrijheid met wat je doet en je support ook nog is de locals die op de eilanden wonen.

 

wandelpad bartolome

Wat kost backpacken op de Galapagos?

Backpacken is echt een stuk goedkoper! Dat terwijl je ook nog eens veel meer dagen kan besteden op de Galapagos. Zo waren wij voor 2,5 week Galapagos zo’n 2200 euro per persoon kwijt. Dit is inclusief vlucht, boten, diverse excursies en eten. Daarbij hebben wij gewoon gegeten in ieder restaurant dat wij wilden. We hebben zeker niet bezuinigd op eten.

 

Een cruise van 5 dagen is al zo’n 2500 euro. Tel daar nog een vlucht bij van zo’n 350 euro vanaf Quito of Guayaquil en het loopt al aardig in de papieren.

5 voordelen van eilandhoppen

Mocht je nog steeds twijfelen of je een cruise wilt doen of wilt eilandhoppen? Hieronder nog even 5 redenen, waarom wij denken dat je beter kan eilandhoppen op de Galapagos.

 

  • Veel van de cruises op de Galapagos zijn in handen van Amerikaanse organisaties. Je zet tijdens zo’n cruise amper voet aan land, waardoor je de locals amper support.

  • Altijd maar wachten op andere toeristen. Dit is misschien wel mijn grootste ergernis op reis. Als je klaar bent voor een nieuw avontuur is er altijd wel iemand die de boel ophoudt. Juist tijdens een cruise ben je altijd in een groep, terwijl je tijdens het eilandhoppen veel meer de tijd voor jezelf hebt.

  • Geen tijdslimiet tijdens het snorkelen. Er zijn zo ontzettend veel mooie plekjes op de Galapagos. Hoe vervelend is het als je net lekker aan het spelen bent met zeehonden onderwater, je wordt geroepen dat je weer terug moet naar de boot.

  • Je bent voor 2,5 week eilandhoppen ongeveer net zoveel kwijt, dan voor een vijfdaagse cruise. Hierdoor heb je dus veel meer kans om alle dieren te kunnen zien.

  • Het is een beetje een cheap shot, want alle excursies zijn geweldig op de Galapagos. Maar stel je wilt net iets doen wat niet in het programma zit… Bij eilandhoppen kies je zelf welke geweldige excursies je wilt doen.

De cruise staat zeker nog op onze bucketlist voor in de toekomst. Omdat we ook de andere eilanden willen ontdekken. Wij zouden dan kiezen voor een duikexcursie gespecialiseerd in de mooiste onderwaterplekken. Heb je budget, dan zou ik zeker overwegen beide te doen. Mocht je een keuze moeten maken, dan raden wij zeker het eilandhoppen aan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.