De 5 leukste dingen om te doen op Santa Cruz

santa cruz strand

Santa Cruz is het hoofdeiland van de Galapagos eilanden. Puerto Ayora is de hoofdstad van het eiland en voelt aan als een badplaats. Overal gezellige restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Kijk wel uit waar je loopt, er kan zomaar op de stoep een zeeleeuw of leguaan liggen zonnebaden. Vanuit Puerto Ayora is er enorm veel te ondernemen. Ga op zoek naar reusachtige tortoises, maak een dagexcursie naar één van de omringende eilanden, zwem met leguanen, of geniet van de parelwitte stranden. Wij geven je de 5 leukste dingen om te doen op Santa Cruz.

El chato

Bezoek Schildpaddenreservaat El Chato

Zodra je de kust van Santa Cruz verlaat, kom je in een compleet ander ecosysteem terecht. De zon maakt plaats voor mist en regen. Cactussen vind je hier niet meer, maar in de hooglanden van Santa Cruz vind je drassig grasland en bomen bedekt met mos. Dit is het gebied waar tortoises in het wild leven. Deze reuzenschilpadden met een gewicht van zo’n 250 kilo zijn op zijn zachts gezegd indrukwekkend te noemen. Samen met een gids loop je langs deze enorme dieren. Sommige liggen lekker te rusten in een modderpoel, de ander is op zoek naar een vrouwtje om te paren. Je komt hier ogen te kort.

zeeleguaan

Zeeleguanen spotten bij Tortuga Bay en Playa Mansa

Loop vanuit het centrum langs cactussen en andere bijzondere planten naar één van de mooiste stranden, die je ooit zult zien. Parelwitte stranden met uiteenlopende kleuren blauw. Dat is de beloning na 45 minuten wandelen. Wij stonden echt even met onze mond wijd open bij het zien van dit schitterende strand. Je waant je echt even op een tropisch eiland in de Pacific.

Loop over het strand en zie grote leguanen baden in het zonnetje. De ene is nog groter dan de ander. Als je gelukt hebt, zie je deze dieren ook zwemmen. Op Tortuga Bay is het niet toegestaan om te zwemmen vanwege de heftige stroming. Loop daarom helemaal naar rechts richting Playa Mansa. Hier is de zee lekker rustig en kan je volop genieten van dit pareltje.

tortuga

Leer meer bij het Charles Darwin research station

Op zo’n tien minuten lopen van het centrum van Puerto Ayora vind je het beroemde research station van Charles Darwin. De man waardoor het eiland zo bekend is geworden. Dit park was in het verleden gratis, maar kost tegenwoordig 10 dollar per persoon. Hiervoor krijg je wel een gids mee, die je meer verteld over de theorie van Darwin en over de verschillende soorten reuzenschilpadden die hier leven. Dit park is voelt echter wel heel anders aan als het schildpaddenreservaat El Chato. De schildpadden in dit research station zitten in hokken, terwijl ze in El Chato vrij rondlopen.

Bartolome uitkijkpunt

Dagexcursie naar Bartolomé

Hoewel Santa Cruz genoeg te bieden heeft, is het bezoeken van andere onbewoonde eilanden een absolute must in Galapagos. Wij raden aan op Bartolomé te bezoeken. Dit eiland is werkelijk waar, één van de meest bijzondere plekjes van de Galapagos. En zou bovenaan onze lijst staan van 5 dingen om te doen in Santa Cruz. Geniet van het bijzondere uitzicht of ga snorkelen met zeeleeuwen, pinguïns en haaien. We hebben een uitgebreid artikel geschreven met de hoogtepunten op Bartolomé eiland.

pinguin bartolome

Snorkel in de kloof Las Grietas

Puerto Ayora is omringd door een enorme kloof, die onderwater is gelopen. Het water is hier kraakhelder (en koud), dat doet denken aan de cenotes in Mexico. Pak je duikbril en zie de enorme vissen die hier zwemmen. Met wat geluk spot je ook nog murenen. De weg naar deze plek is ook erg de moeite waard. Zo loop je door een reservaat langs een zoutvlakte en zie je hele mooie cactusbomen. Deze plek was vroeger vrij toegankelijk, maar tegenwoordig kan deze plek alleen nog worden aangedaan bij het boeken van de Bay tour. Deze tour kan bijna overal worden geboekt in Puerto Ayora en kost rond de 45 dollar. Las Grietas zelf is tijdens deze tour echt een hoogtepunt, de rest van deze halve dag tour vonden wij een beetje tegenvallen.

Overige dagexcursie om te doen in Santa Cruz

Dit zijn onze 5 dingen om te doen in Santa Cruz. Het is bijna onmogelijk om alle excursies op dit eiland af te strepen. Heb je nog wat tijd over dan is North Seymour, Plaza of Santa Fe aanraders. North Seymour staat voornamelijk bekend om zijn vele vogels. Hier zie je mannetjes fregatvogels, vrouwtjes verleiden door hun rode buik op te blazen. Santa Fe is een vulkaaneiland, dat is begroeid met reusachtige cactussen en Plaza bezoek je voor de enorme landleguanen.

 

Ook de andere eilanden van de Galapagos bezoeken? Bekijk dan ook eens de 5 leukste dingen om te doen op Isabela.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.