Hoogtepunten op Bartolomé eiland

Bartolome uitkijkpunt

Kies je ervoor om net als ons te eilandhoppen op de Galapagos, dan kom je geheid op het hoofdeiland: Santa Cruz. Je zal zien dat er hier enorm veel keuze is aan dagexcursies. De ene is nog specialer als de ander. Wij vinden de excursie naar Bartolomé eiland een absolute must als je op Santa Cruz verblijft. Wij vertellen je over de hoogtepunten op Bartolomé island.

Wat is Bartolomé

Net naast het wat groter gelegen eiland Santiago, vind je het onbewoonde eiland Bartolomé. Dit kleine eiland bevindt zich precies in het midden van de archipel. Het water om het eiland is lichtblauw, iets wat flink afsteekt bij het surrealistische landschap. Dit doet ons nog het meeste denken aan “Mordor” van de Lord of the Rings. Door diverse vulkaanuitbarstingen heeft het eiland verschillende kleuren gekregen.  Je loopt hier letterlijk over opgedroogd lava. Vanaf dit eiland heb je een schitterend uitzicht op buureiland Santiago, dat is bedekt met vulkanen.

boot bartolome

Hoe kom je er?

Helaas is het niet mogelijk om hier zelf te komen. Je zult dus echt een tour moeten boeken bij één van de vele touroperators in Playa Ayora. Kijk eerst of er een boot gaat op de dag dat je wilt gaan. Er gaan namelijk maar drie boten per dag. Om het dierenrijk zo min mogelijk te storen, gaan er namelijk maar drie boten per dag naar het eiland. Niet alleen fijn voor de dieren, maar ook prettig dat er geen hordes toeristen op je foto staan. Heb je een leuke tour gevonden? Dan kun je zeker afdingen. Vooral als je last-minute wilt boeken, is de kans groot dat je voor een mooi prijsje mee kan.

vulkaan bartolome

In de ochtend word je opgehaald bij je hotel, waarna je met een bus vertrekt naar de haven in het noorden. Hier pak je een luxe jacht, die je in zo’n twee uur naar Bartolomé brengt. De jacht is van alle gemakken voorzien. Zo krijg je een stevig ontbijt, als de boot rustig wegvaart uit de haven. Dit is wel nodig, want de golven kunnen flink zijn onderweg.

 

Voor je weer richting Santa Cruz vaart, wordt er ook nog een heerlijke lunch geserveerd. Eenmaal weer in de haven, zal je per bus naar je hotel gebracht worden.

wandelpad bartolome
uitzichtpunt Bartolome

De hoogtepunten van Bartolomé eiland

Het uitkijkpunt

Je moet een aantal treden omhoog, maar dan heb je ook wat! Kijk vanaf een hoogte van 114 meter over de vele vulkanen. Op een heldere dag, kan je meer dan 10 eilanden zien liggen. Het uitzicht is werkelijk adembenemend en zeker één van de hoogtepunten van Bartolomé. Vanaf hier heb je ook zicht op de beroemde Pinnacle Rock, die het eiland kenmerkt.

pinguin bartolome
Snorkelen langs de Pinnacle Rock

Galapagos staat natuurlijk bekend om zijn wildlife. Zowel op het land als op het droge. Tijdens de trip naar Bartolomé heb je de kans om te snorkelen in kraakhelder water. Zeker in de wintermaanden (juli – november) is het aan te raden een wetsuit te huren in Puerto Ayora, want het is flink koud. Eenmaal in het water zie je de meeste mooie dieren aan je voorbijtrekken. Sta oog in oog met witpunt rifhaaien, roggen, schildpadden, zeeleeuwen, kreeften en ontelbare gekleurde visjes. Het voelde echt of we in een aquarium waren beland. Als klap op de vuurpijl zwom er ook nog een pinguïn onder ons door die aan het jagen was. Dit was by far de mooiste snorkeltocht die we ooit deden!

zeehond bartolome
pelikaan bartolome
Dieren spotten vanaf het droge

Ben je niet zo’n waterrat? Dan is het spotten van dieren ook vanaf het droge een geweldige ervaring. Onderweg naar Bartolomé of op het eiland zelf kom je zeker aan je trekken. Zo zagen we tientallen dolfijnen, die met de boot meezwommen, vlogen er pelikanen mee met de boot en zagen we jan van genten als een speer het water invliegen op zoek naar eten.

Ook op het eiland zelf zie je genoeg wildlife. Zo spelen er overal zeehondjes in het water, zie je schattige pinguïns je aankijken alsof je een alien bent en zie je hier de meest kleurrijke grasshoppers.

Hoelang trek je uit voor Bartolomé?

Het is enkel mogelijk om een dagtour te doen vanuit Puerto Ayora. Hou er rekening mee dat je in de ochtend wordt opgehaald (rond zes uur) en weer terug zult zijn, om een uur of vijf. Deze hoogtepunten op Bartolomé zullen je voor altijd bijblijven.

Maar er is nog veel meer te doen vanuit Puerto Ayora. Bekijk ook ons artikel met de 5 leukste dingen om te doen op Santa Cruz.

zee bartolome
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.