4 indrukwekkende hoogtepunten in Varanasi

zonsopgang ganges

Bepaalde religieuze plekken zijn indrukwekkend om te zien. Denk bijvoorbeeld aan: Mekka, Jeruzalem en Santiago de Compostela. Maar er is één heilige stad waar al je zintuigen worden geprikkeld door alle bombarie. Ik heb het natuurlijk over Varanasi. De meest heilige stad van India en tevens bedevaartsoord voor hindoes. Alles staat hier in het teken van het Hindoeïsme, Boeddhisme en Jaïnisme. De Ganges stroomt hier als levensader door de stad. Voor hindoes is de Ganges een heilige rivier waar alles gebeurt. Denk aan bidden, rituelen, crematies en wassen. Dompel jezelf onder (niet letterlijk in de Ganges). Ervaar en leer over de cultuur die een behoorlijke ver-van-mijn-bed-show is. We vertellen je vier hoogtepunten in Varanasi die je reis verrijken.

zwemmen in de ganges

Vaar met zonsopgang over de Ganges

De gids neemt je mee de rivier op en vertelt meer over deze imposante plek. Zodra de boot zachtjes begint te varen, kom je al ogen te kort, er gebeurd hier altijd wel wat.

 

Denk aan biddende vrouwen in het water, terwijl naast hen de rioolpijpen uitkomen in de Ganges. Verderop zie je mensen die zich wassen in het vervuilde water, tandenpoetsen of hun kleding wassen. Onderweg vaar je langs heilige tempels die door middel van ellenlange trappen bereikbaar zijn. De stad stikt van de heilige mannen, gehuld in oranje gewaden en met besmeerde witte voorhoofden. Zij noemen het een tika van Shiva.

aarti ceremony

Bezoek een Aarti ceremonie

Ceremonies zijn aan de orde van de dag in Varanasi. En hoe bijzonder is het om zelf zo’n ceremonie bij te wonen? Het magische ritueel aanschouw je elke avond om 18:45 uur bij de Dasawamedh Ghat. Zorg dat je er vroeg bent, want het kan behoorlijk druk zijn! Tijdens de heilige ceremonie vereren de groep priesters de godin Ganga (de riviergodin van de Ganges). Zij maken gebruik van allerlei voorwerpen zoals: wierrook, vuur, lampen, bellen en bloemen. We verklappen verder niet wat er te zien is. Je moet het gewoon ervaren.

mensen kijken in varanasi
mensen kijken in varanasi

Een wandeling langs de waterkant is één van de hoogtepunten in Varanasi

Oké, dit is een omschrijving van wat er gebeurt in één minuut: je ontwijkt een koe, je stapt over koeienvlaai en hondenpoep, je ruikt de geur van riolering en verband hout. De klamme hitte valt als een dekken op je rug, de rook van de crematies aan de oevers prikt in je ogen, je hoort belletjes en gerinkel vanuit de tempels. Tussendoor ruik je ook wierrook, vijf mannen hebben al gevraagd of je een bootritje wilt. Je ziet holimannen en kaalgeschoren vrouwen rondlopen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Je kunt zeggen dat een wandeling langs het water een pittige én onvergetelijke ervaring is.

Meer hoogtepunten in Varanasi zien? Bekijk dan ook onze fotoserie: Wat te zien in Varanasi

ghats vuur varanasi

Bekijk de vele ghats

Varanasi kent vele ghats (oevers van de rivier) waar locals het water ingaan om hun zonden van hen af te wassen en om hun dierbaren te cremeren. De bekendste ghat is de Manikarnika Ghat, ook wel ‘The Burning Ghat’. Tijdens je boottocht vaar je hierlangs en kun je de grootse crematie van dichtbij bekijken. Wees respectvol en maak hier geen foto’s. Voor de hindoes zijn crematies heel belangrijk. Ze waarderen het absoluut niet als reizigers hier een ‘aapjes-kijken’ tafereel van maken. 

Hoelaat zijn de crematies?

De crematies zijn hier 24-uur per dag en zijn indrukwekkend om te zien. Men gelooft dat hun ziel meteen naar de hemel gaat omdat hun as in de Ganges wordt uitgestrooid. Eromheen gebeurt er van alles: koeien die rondom de vlammen lopen en de bloemen opeten van het ritueel, stapels lichamen zijn ingewikkeld in witte doeken die ‘klaarstaan’ en familieleden die rondom het vuur staan om afscheid te nemen van hun dierbaren. Dit is een van de meest indrukwekkende steden die we ooit bezochten.

Bekijk ook onze vlog van Varanasi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.