De hoogtepunten in Marrakech

djema el fna locals

Marrakech is een prachtige stad in Marokko. Vanaf het moment dat je uit het vliegtuig stapt, kom je een totaal andere wereld. Ik vond het zelfs een cultuurshock. De chagrijnige Franssprekende chauffeur brengt mij met zijn grote grijze Mercedes naar de Medina. Dit is het oude centrum van Marrakech. De weg ernaar toe is druk en je beleeft meteen de hectiek van de stad. Kriskras scheuren jongens met scooters langs de auto’s. Op straat zie je gesluierde dames lopen met mandjes vol kruiden en groentes. Ze komen waarschijnlijk net terug van Djemaa el Fna, het kloppende hart van de Medina. In dit artikel geven je de hoogtepunten in Marrakech.

poort Marrakech

Slapen in een sprookje

We rijden langs eeuwenoude paleizen met een dieprode gloed. De hoefijzervorm van de stadspoorten zie je vaak terug in de Arabische architectuur. De chauffeur zet me ergens midden in de Medina af. Met mijn koffer moet ik een kronkelsteegje in. Min of meer op de tast vind ik een grote houten deur. Ik klop. Abdul, de eigenaar, doet open en heet mij welkom in zijn Riad Shaloma.

 

Een riad is een traditioneel Marokkaans huis met een binnentuin. Het ligt meestal in de oude stad. Als je de buitenkant ziet, zou je niet verwachten dat het zo groot is. Bij binnenkomst stap je meteen in een tuin met een fontein.


De ruimte is ingericht met exotische planten en de muren zijn betegeld met Arabische kalligrafie. De hectiek van de drukke straten is binnen nauwelijks te horen. Het enige wat je hoort is het zachte gekletter van water.

paleisje in Marrakech

Marokkaanse gebruiken

Ik word meteen ingewijd in de Marokkaanse gebruiken. Abdel wenkt mij vriendelijk om te gaan zitten. Hij serveert verse muntthee met mierzoete koekjes. Ik neem een slok van de thee en moet prompt hoesten van de enorme hoeveelheid suiker. Maar door Abduls gastvrijheid voel ik me meteen thuis.

 

De slaapkamers zijn even kleurrijk als het huis. Ik ga slapen in een sprookjesbed.

djema el fna
Rita op Djema el Fna

De drukte van Djemaa el Fna

De absolute hoogtepunt van Marrakech is het Djemaa el Fna. Het plein staat op het UNESCO Werelderfgoedlijst en is een verzamelplek van reizigers en locals. De weg ernaartoe is een wirwar van kronkelende straatjes. Raak niet in paniek als je verdwaald raakt. De beste manier om de Medina te leren kennen is rondlopen tussen de locals. Het is een veilige stad en je raakt niet uitgekeken op de talloze souks. Onderweg ruik je de opwindende geur van oosterse kruiden. Eenmaal op het plein sta je versteld van wat het allemaal te bieden heeft: gesluierde Fatima die in het Frans een armband met steentjes aan je probeert te verkopen, slangenbezweerders die cobra slangen uit manden proberen te lokken door fluit te spelen en een tandarts die op een kleedje al zijn kunsttanden uitstalt om zijn expertise te tonen.

djema el fna avond

In de avond word het nog leuker!

‘s Avonds wordt het plein razendsnel omgetoverd tot een opwindend eetfestijn. Bij tientallen kraampjes kun je couscous en stoofgerechten uit tajines kiezen en op houten banken aanschuiven bij de locals. Onder de kookpotten dansen de vlammen en gehuld in rook en damp roeren witgeklede mannen in hun gerechten.

 

Overal op het plein staan mensen in groepjes om spelletjes te spelen of om acts te bekijken. Mijn oog valt op een goochelaar die grappige trucjes vertoont, geassisteerd door zijn buikdanseres. Een paar meter verder brengt een verhalenverteller zijn publiek aan het lachen met pikante grappen. Ik neem een laatste drankje in Café de Paris, met een heerlijk uitzicht over het plein.

souvenirs medina

De medina

Naast Djemaa el Fna vind je de Medina. Een wirwar van straatjes die je het echte Marokko laten zien. Raak niet in paniek als je de weg niet weet. Uiteindelijk kom je altijd weer op het plein uit. Zo verdwalen vonden wij al een hoogtepunten in Marrakech op-zich.

 

Hier kan je zowel toeristische spullen kopen, als mooi servies. Wij hebben hier flink wat serviesgoed ingeslagen, met als gevolg: overgewicht. Het is dus aan te raden op de terugweg wat extra bagage bij te kopen. Zeker als je net zo verslaafd bent aan reisspulletjes als wij ;-).

photographie marrkach

Maison de la Photographie

Je hoeft niet gek te zijn van fotografie om hier naartoe te willen. Sterker nog, de foto’s vonden we een beetje tegenvallen als we eerlijk zijn. Maar het lekkere eten op het dakterras is eigenlijk waar je voor komt. Met een boord vol couscous kijkend over een doolhof van straatjes, minaretten en de imposante bergen. Dat is voor mij echt een hoogtepunt in Marrakech!

hammam marrakech

Ontspannen in een hammam

Een meer local experience als een bezoek aan de hammam vind je niet in Marokko. De bevolking komt hier namelijk veel naartoe. De Marokkaanse versie van de sauna is niet alleen lekker, maar ook prachtig qua architectuur. Overal vind je hier mooie kamers verlicht met kaarslicht. De handeling duurt zo’n twee uur. Met zwarte zeep worden alle dode huidcellen van je lichaam geschraapt, daarna volgt een ontspannen sessie in een stoomkamer. Om je relaxtijd goed af te sluiten, krijg je nog een heerlijke massage. Vergeet je badkleding vanuit Nederland niet, dit is vereist. Ook zijn vrouwen en mannen gescheiden.

Le Jardin Secret

Bloemen, mooi geknipte bomen, waterprieeltjes en palmen. Even waan je je in de hemel. De Islamitische tuinen zijn een waar lust voor het oog en mogen niet ontbreken tijdens een bezoek aan Marokko. Le Jardin Secret is een verborgen tuin in Marrakech en is iets minder bekend dan zijn broertje Jardin Majorelle. Het voordeel is dat je hierdoor veel minder toeristen hebt.

ouzzoud watervallen
makaken ouzzoud

De Ouzzoud watervallen

Een uitstapje buiten de stad is zeker aan aanrader. Ik maakte een dagtrip naar de Ouzoud watervallen. Dit zijn de grootste watervallen van Noord-Afrika. De route daarnaartoe is al de moeite waard. Via een hobbelige route kom je door dromerige dorpjes waar kinderen voetballen, met het Atlasgebergte op de achtergrond. Rode heuvels steken af tegen de sneeuwwitte toppen van de Hoge Atlas. Ter plaatse moet je nog een aardig eindje lopen om de watervallen te bereiken. Reken erop dat ook er ook apen, Barbarijse makaken, met je meelopen naar boven. Ze zijn snel en brutaal. Houd je tas met etenswaren dus goed dicht.

 

Als je de waterval echt van dichtbij wil bewonderen, dan moet je in een bootje stappen. Locals hebben uit de meest bizarre materialen bootjes gemaakt om toeristen dichter bij de watervallen te brengen. Het geluid van het neerstortende watergeweld is overdonderend: wat je noemt een spetterende ervaring!

djema el fna Dennis

De geuren en kleuren van Marrakech beleefde ik als een verhaal uit 1001-nacht. Het is bijna een net zo ver-van-mijn-bed-show gevoel, als dat wij hadden in Varanasi. Door de ongerepte bergen rond de stad en de buitenissige taferelen met slangenbezweerders en vlammende eetkramen op Djemaa el Fna voelt het even alsof je in een Aladdin film zit. Om deze ervaring nog authentieker te maken kun je het beste in een traditionele riad slapen. Zo ben je meer onder de locals en help je ondernemers als Abel aan een inkomen.

Benieuwd wat Marokko nog meer te bieden heeft? Reismeis schreef een mooie reisroute door Marokko.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.