7 tips voor Kathmandu

Kathmandu is hoogstwaarschijnlijk je start- en eindpunt tijdens een reis door Nepal. De stad is goed te bereiken vanuit Nederland. Met een overstap in Dubai of Delhi, reis je in zo’n twaalf uur naar de hoofdstad van Nepal. Kathmandu voelt aan als een beleving. Auto’s, riksja’s en scooters rijden hier kriskras door elkaar. Maar toch voel je je hier ontspannen. Dat komt waarschijnlijk door de gastvrije bevolking, die het maar wat fijn vinden dat je hun land komt bezoeken. Echt enorm veel bezienswaardigheden heeft de stad niet, maar dat geeft niet. Dit is namelijk een stad, die het moet hebben van de sfeer. Lees hier onze 7 tips voor Kathmandu.

Voel je als een hippie in Thamel

Vaak willen we een authentieke ervaring hebben op reis. Een cultuur leren kennen en ervaren hoe het is om in een land te leven. De wijk Thamel laat zien, dat een toeristische plek ook zeker een echte ervaring kan zijn. Natuurlijk er zijn souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Maar zelfs dit voelt anders, dan iedere andere toeristenplek. Het voelt hier namelijk niet als een wijk uit 2019, maar eerder uit de jaren 60. Hippies die hier met grote baarden, blote voeten en blowtjes door de straat lopen. Locals die melancholische muziek maken en de geur van wierrook op straat geven deze plek iets magisch. Het is helemaal niet erg om hier te verdwalen, je wordt op iedere hoek weer getrakteerd op een nieuw avontuur.

Circumambulate Boudhanath

Een waar bedevaartsoord is de Circumambulate Boudhanath: een stoepa, dat zo’n 600 jaar na Christus is gebouwd. Mensen komen van duizenden kilometers ver om deze plek te bezoeken. Zodra we bij de grootste stoepa van Nepal stonden, snapten we ook direct waarom dit zo’n bijzondere plek is.

 

Het bouwwerk vertegenwoordigt de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en hemel. Dit zie je ook weer terug in de vijf kleurige vlaggetjes, die hier overal hangen. Het maakt niet uit aan welke kant van de stoepa je staat, je ziet altijd de ogen van Boeddha die staan voor wijsheid en medeogen.

Bezoek een crematie

Dat klinkt misschien niet als één van de tips voor Kathmandu, maar een crematie in Nepal is een publieke gebeurtenis. Bij de Pashupatinath tempel worden elke dag crematie-ceremonies gehouden. Voor de oudste hindoeïstische tempel van het land loopt een rivier, waar het lichaam eerst wordt gereinigd.

 

Hierna wordt er een oranje satijnen doek omgedaan. Kettingen, bloemen en versieringen worden over de overledene gedrapeerd. Daarna wordt deze door rouwende familieleden boven het hoofd gedragen richting de brandhaard. Hier wordt nog een laatste gebed gehouden, waarna het lichaam in brand wordt gestoken.

 

Dat voelde bij aankomst heel erg gek, maar naarmate we meer begrepen over dit proces vonden we dit eigenlijk erg mooi.

apen Kathmandu

Klim naar de Swayambhunath

Voordat je hierheen gaat, is er één belangrijke regel. Neem geen eten mee omhoog. Nee, niet omdat je van mij geen lekker boterhammetje mag eten tijdens de klim. Meer omdat je dat boterhammetje dan waarschijnlijk niet alleen zal eten, maar door de honderden apen die hier ronddwalen. Ik heb werkelijk nog nooit zoveel apen bij elkaar gezien.

Swayambhunath
Eenmaal boven

Heb je de apen overwonnen en heb je de 365 traptreden overleefd, dan sta je oog in oog met één van de mooiste stoepa’s van het land. Zelfs nu hij iets is beschadigd door de aardbeving, is het nog steeds een pareltje. Overal zie je kleine tempeltjes, gebedsmolentjes en offerceremonies. 
De mensen laten maar wat graag zien hoe zo’n ceremonie in z’n werk gaat. Rita had dan ook al snel een tika te pakken. Deze rode stip op het voorhoofd staat voor bescherming.

 

Schrik ook niet dat mensen met je op de foto willen, bijna iedere vijf minuten komt er hier wel iemand naar je toe. Vooral omdat ze het oprecht leuk vinden dat je hun land komt bezoeken. Zo kunnen ze direct ook even Engels spreken, iets wat iedereen hier graag goed wilt leren.

durbar square

Het beroemde Durbar Square

Dit is het belangrijkste plein van de stad, Durbar betekent namelijk in het Nepalees: paleis. Het is dus het paleizenplein waar je tempels, markten en mooie gebouwen vindt. Ga hier lekker een uurtje mensen kijken. Kleurrijke groepen vrouwen die zingen bij de tempels, riksja’s die al toeterend door massa’s duiven rijden, heilige koeien die dwars door het verkeer waggelen op zoek naar iets te eten en zie hordes toeristen die achter een tourguide aanlopen. Ja echt, één van de tips voor Kathmandu.

 

Wat mij nog het meeste is bijgebleven op dit plein zijn de yogi’s. Deze mannen met geschminkte gezichten en oranje gewaden zoeken oogcontact met toeristen. Want die willen maar wat graag op de foto met deze bijzondere mannen. Maar na de foto willen ze hier flink wat centjes voor. Je merkt al snel dat ze niet snel tevreden zijn met het bedrag wat je geeft. Maar na je (eerlijke) donatie kun je gewoon weglopen.

Bezoek een art school

Waarschijnlijk kom je wel iemand nabij Durbar Square tegen, die je meer van de stad wilt laten zien. Hoewel we altijd uitkijken voor dit soort shady praktijken, is het hier echt wel een aanrader. Het wordt hier namelijk altijd gevraagd door jongeren die rondom het plein op de art school zitten. Ze willen in hun vrije tijd met veel enthousiasme hun stad en school laten zien en dan ook uiteraard iets verkopen. Nu klinkt het nog steeds als niet het meest verstandige idee, maar je leert veel van de stad en de doeken die ze verkopen zijn schitterend en niet duur. Daarnaast zijn veel mensen tijdens de aardbeving hun huis verloren. Het is dan voor ons toeristen een klein gebaar om iets terug te doen voor de lieve bevolking.

eten in Nepal

Geniet van het heerlijke eten

De Nepalese keuken lijkt erg veel op die uit India. Het is smaakvol, enorm gekruid en er wordt eigenlijk altijd met brood (naan, chapati, roti) gegeten. Ons favoriete restaurant in Nepal is het Third Eye restaurant. Ze verkopen hier zowel Nepalees als Indiaas eten. Wat ik erg fijn vond is dat ze ook vlees (zelfs varken) verkopen. Dat is een fijne afwisseling na weken van vegetarisch voedsel. Eet er lekkere cheese naan of garlic naan bij. Geloof mij, je gaat hier genieten! We zijn ook niet de enige die dit vinden, want het zit er iedere dag vol. Een reservering maken is daardoor ook slim. Dit kan je hier doen.

Ben jij ook zo enthousiast geworden met deze tips voor Kathmandu? We hopen van wel, want deze stad is echt geweldig! Dat is trouwens het hele land. Van de jungle safari’s tot de trekkingen. We maakten een fotoserie: Poonhill, een korte trekking in Nepal.

Kijk ook onze vlog van Kathmandu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.