De 5 leukste dingen om te doen in Nepal

dennis hike

Stipt op nummer één als mijn favoriete land in Azië is Nepal. Het is een smeltkroes van religies, je hebt een jungle waar je wildlife spot en het is een wahalla voor hikers. Ik kan nog wel even doorgaan, maar hier heb je volgens ons de 5 leukste dingen om te doen in Nepal.

Dompel jezelf onder in de verschillende religies in Kathmandu

Nepal is een smeltkroes van boeddhisten en hindoes die harmonieus naast elkaar leven. Hoewel India anders beweert is Nepal toch echt het geboorteland van Boeddha. ’s Ochtends voor het ontbijt gaan de locals naar tempels om te bidden. Het is prachtig om te zien hoe deze rituelen gepaard gaan met veel geluiden (het geluid van een bel om een heilige omgeving te creëren), maar ook veel wierook en offers van bloemen. Overal in de omgeving van Kathmandu voel je de spiritualiteit in de lucht hangen. Of dit nu bij de Aarti ceremonie is of bij een crematie, die in alle openheid wordt uitgevoerd. Klim naar de top Bouddhanath, een stupa boven op een heuvel die wordt omringd door apen. Hier zijn de gehele dag ceremonies bezig. De locals vertellen je met trots waarom ze dit doen.

Hindoes dragen een tika op hun voorhoofd. Dat is een rode stip, dat staat voor een zegening. Je komt als cultuurliefhebber genoeg tempels en rituelen tegen. Let alleen op dat je niet zomaar een hindoetempel binnenloopt. Meer weten over de koninklijke vallei van Kathmandu? Lees dan onze 7 tips voor Kathmandu.

trekking poonhill

Hiken tot je een ons weegt

Je kan natuurlijk niet naar Nepal zonder een hike te maken. Dan heb je Nepal niet goed beleefd in onze ogen. Of je nu een korte wandeling maakt, of een meerdaagse trekking doet. Voor iedereen is er wel iets bij. We hebben hier een artikel over geschreven, dus kijk eens welke trekking bij jou past. De bergen hier moet je echt meegemaakt hebben. Maar liefst acht(!) van de hoogste bergen.

zonsondergang Poonhill

Niet alleen heb je een waanzinnig uitzicht op de hoogste bergen in de wereld, maar ben je ook lekker actief bezig. Je kunt ervoor kiezen om in een groep te hiken, maar wij vonden het erg fijn om alleen met onze gids op pad te zijn. Hij heeft dan echt de tijd om veel te vertellen over de natuur. Onderweg plukte hij heerlijke passievruchten voor ons en liet hij dieren zien die we zelf nooit hadden ontdekt.

 

Zelf had ik nog nooit een trekking gedaan en was de Poon Hill trekking een goede kennismaking. Het was een schitterende ervaring! Het was soms pittig, maar de uitzichten maken het ruimschots goed. Bovendien, als je in de middag aankomt bij de guesthouse en andere reizigers tegenkomt, is er een hoop gezelligheid. Iedereen zit aan houten tafels bij de openhaard gezellig te kletsten. Hier hebben we enorm veel leuke mensen leren kennen. Kortom, een hike is zeker één van de leukste dingen om te doen in Nepal.

eten in Nepal

Het heerlijke eten

Wie in India is geweest, weet hoe lekker je hier kan eten. Nou, de keuken van Nepal heeft heel veel weg van de heerlijke Indiase keuken.
Het is vooral veel vegetarisch eten. Ondanks dat Dennis een echte vleeseter is en bij iets groens zijn tanden al optrekt, at hij hier zijn buik rond.

 

Een echt Nepalees lekkernij zijn de momo’s. Dit zijn gefrituurde bladerdeeg hapjes en lijken op de welbekende dumplings uit China. Je kunt kiezen uit momo’s met een kaas- of aardappelvulling, maar ik zou kiezen voor de traditionele momo met buffelvlees. Samen met het smakelijke tomaten of groentedipje heb je een heerlijke maaltijd! De lekkerste Momo’s hebben we gegeten in Bhaktapur. Onze gids trakteerde ons. Want ja, zo zijn de Nepalezen, gastvrij in het kwadraat.

neushoorn chitwan

Ga op zoek naar de neushoorn in Chitwan

Nepal is vooral bekend om zijn bergen. Wat veel mensen niet weten is dat in het zuiden van het land een heel ander landschap te zien is. Dat is namelijk de jungle. Het Chitwan National Park is het oudste nationale park van Nepal. Hier kan je niet alleen neushoorns spotten, maar met een beetje (veel) geluk ook dieren zoals: tijgers, beren, luipaarden en olifanten.

 

Met zonsopgang neem je de boot en vaar je langs de Rapiti rivier. Met zonsopgang ontwaakt de jungle en hoor je krijsende vogelgeluiden om je heen. Je vaart over walmend water en je ziet de zon voorzichtig tevoorschijn komen. Krokodillen liggen stokstijf in het water wachtend op hun eerst prooi. Ook kun je hier met een gids te voet de jungle ingaan. Dat is best spannend, aangezien er veel wildlife leeft. Maar met twee ervaren gidsen voel je je echt veilig.

jeep chitwan
Per jeep de jungle in

Ook kun je per jeep de jungle verkennen. Je gaat dan veel dieper de jungle in, waardoor je meer kans hebt om de neushoorn te spotten. Maar ook hier moet je (zoals bij elke safari) geduld hebben. Na enkele uren wachten zag ik eindelijk mijn eerste neushoorn! Dit was echt een enorme kick. We stapten met de gids uit de jeep en kropen dichter bij de neushoorn, dan we ooit hadden gedacht. Na flink wat foto’s te hebben gemaakt merkte dit reusachtige dier ons en begon te blazen. We moesten dus snel naar de auto toe, voordat het dier een charge zou uitvoeren. Wat een geweldige plek is dit, echt het tofste op te doen in Nepal.

tijger bardia

Meer kans maken op het spotten van tijgers in Bardia

Wil je naar een park waar je nog veel meer kans hebt om tijgers te spotten? Dan moet je daar wel wat voordoen. Het is namelijk zo’n veertien uur rijden om hier te komen. Maar dan heb je wel een grote kans om de Bengaalse tijger te spotten. Wij zijn hier helaas niet geweest omdat we vanuit Nepal naar India zouden reizen om tijgers te spotten. We hebben van veel mensen goede verhalen gehoord over Bardia National Park. Doe hier zeker een jeeptour, zodat je het meeste kans hebt om deze dieren te zien. De tijgers volgen namelijk de geprepareerde wegen omdat ze dit fijner vinden lopen.

Nepal heeft echt voor ieder wat wils. Cultuurliefhebbers laten zich onderdompelen in de religies en gebruiken van de locals. De natuurliefhebbers zijn helemaal in hun nopjes bij het spotten van de neushoorn en de hike liefhebbers hebben keuzes uit vele verschillende wandelingen. Nog nooit heb ik in één reis zoveel meegemaakt. Dit zijn echt de leukste dingen om te doen in Nepal. Als je nu nog niet overgehaald bent weet ik het ook niet meer ;-).

Kijk ook onze vlog van onze trekking in Nepal

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.