Verschillende soorten trekkingen in Nepal, welke past bij jou?

zonsondergang Poonhill

Als je voor een reis naar Nepal kiest, kan een trekking eigenlijk niet ontbreken. De bergen hebben een bepaalde aantrekkingskracht in dit land. Tijdens het wandelen voel je jezelf enorm klein tussen al die enorme bergtoppen. Je maakt kennis met de gastvrije Nepalezen in de kleurrijke bergdorpjes en overnacht in simpele kamers. Iedere trekking heeft al dit, maar toch zijn er enorme verschillen. Maar hoe weet je nu welke trekking past bij jouw wensen? Het aanbod is immers groot. Heel groot zelfs! Moet ik een ervaren wandelaar zijn en waar moet ik op letten? Allemaal vragen die je je waarschijnlijk stelt. We zetten zes trekkingen in Nepal voor jou op een rij, zodat je weet welke trekking bij jou past.

top van poonhill dennis en rita
pieken van poonhill

Poonhill Trekking

5 dagen/4 nachten
Level:
2 sterren

Wijzelf zijn geen ervaren bergbeklimmers, dus kozen voor de Poon Hill Trekking. Met zijn vijf dagen is het een relatief korte hike en ervaar je zo een glimp van het trekkingsleven. Je hoeft niet bang te zijn voor hoogteziekte, omdat je niet hoger komt dan 3200 meter.

Onze ervaring

De eerste dag was een eitje. Voor ons gevoel waren we erg snel bij ons guesthouse. Maar eerlijk is eerlijk, op de tweede dag moesten we twee uur omhoog wandelen en dat was best pittig. Maar gelukkig was ik met een hele fijne gids, waardoor we een goed tempo aanhielden. Je wandelt door verschillende bergdorpjes, waar boeren met hun ossen het land bewerken. Iedere dag verandert het landschap. Je start tussen de grasvelden, maar wandelt al snel tussen de rododendronbossen. Het hoogtepunt van de trekking vond ik de zonsopgang op Poon Hill. Een klim van een uur in het donker was pittig. Maar de zonsopgang heeft iets magisch en ik moest ook zeker even een traantje wegpinken. Na de derde dag wandel je enkel nog naar beneden, waardoor het een stuk makkelijker werd. Ik vond het een bijzondere ervaring en ik zou het zo weer doen!

poonhill trekking

Ghandruk Trekking

3 dagen/2 nachten
Level:
1 ster

Wil je niet vijf dagen wandelen, maar liever iets korter? Dan is dit één van de trekkingen in Nepal voor jou. Deze wandelroute start op hetzelfde punt als de Poonhill Trekking, maar duurt 3 dagen in plaats van 5. Je gaat bij deze hike niet hoger dan 2000 meter. Denk niet, dit is een walk in the park, want je loopt nog steeds 6 à 7 uur per dag. Onderweg word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de heilige berg. Verder wandel je langs pittoreske bergdorpjes, hangbruggen en hoge watervallen. Een ideale korte trekking wat niet al te moeilijk is. Wij zijn in Ghandruk geweest en vonden dit een erg leuk, maar toeristisch dorpje. Prima om doorheen te slenteren. Houd er wel rekening mee dat het uitzicht mooier is tijdens de Poonhill Trekking. Het weidse uitzicht over meerdere bergtoppen ontbreekt hier een beetje.

trekkingen in Nepal
stenen poonhill

Annapurna Basecamp

8 dagen/7 nachten
Level:
3 sterren

Voor diegene die meer uitdaging willen, dan de Poon Hill Trekking, is de Annapurna Basecamp een goede uitkomst. Het eerste stuk wandel je door bossen, groene rijstvelden en langs bulderende watervallen. Maar voor het stuk erna, heb je een goede basisconditie nodig. Je klimt namelijk nog een stuk meer dan de Poonhill Trekking, waardoor het soms flink afzien is. Deze trekking eist ook een flinke dosis uithoudingsvermogen. Maar je krijgt er veel voor terug. Zodra je naar boven kijkt naar de majestueuze toppen van het Annapurna gebergte, dan denk je: ‘dit is het allemaal waard’. Voor deze trekking is het slim om hoogteziekte pillen mee te nemen. Je gaat namelijk naar een hoogte van 4200 meter, hierdoor is er minder zuurstof in de lucht.

Annapurna
annapurna circuit

Annapurna Circuit

16 dagen/15 nachten
Level:
3 sterren

Voor de echte wandel die-hards (not me) is er de Annapurna Circuit. De bovengenoemde Annapurna Basecamp is maar de helft van deze trekking. Je loopt 16 dagen dwars door het berggebied en je bereikt een hoogte van maar liefst 5416 meter. Zorg er dus voor dat je topfit bent als je voor deze trekking kiest. Op deze hoogte is de lucht heel ijl, waardoor het wat van je vraagt. Je loopt dwars door het Annapurna Sanctuary, waar je elke keer weer een waanzinnig uitzicht hebt over deze berggebieden.

everest basecamp
Everest basecampe hike

Everest Basecamp Trekking is één van de lastigste trekkingen in Nepal

14 dagen/13 nachten
Level:
4 sterren

Voor mij was de Poonhill Trekking precies goed, maar voor Dennis is de Everest Basecamp Trekking een ware bucketlist trekking. Tijdens ons volgende bezoek mag hij, dus zelf deze tocht gaan maken. Ik wacht wel lekker in Kathmandu, waar genoeg leuks te doen is. Check ons artikel met tips voor Kathmandu om meer te lezen over deze bijzondere bestemming.

gokyo lake
Niet voor iedereen

Dat deze trekking bij veel mensen op de bucketlist staat, is niet vreemd. Tijdens deze trekking stap je namelijk in de voetsporen van Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay die deze weg moesten afleggen, voordat zij als eerste de Mount Evert beklommen in 1953. Om bij het beginpunt te komen moet je vliegen van Kathmandu. Dit alleen is al een hele belevenis omdat je land op het gevaarlijkste vliegveld ter wereld. De trekking zelf is zeker niet voor iedereen.

 

Het vergt een flinke voorbereiding en uitstekende conditie. Je maakt dagen van zo’n 9 uur en je loopt op flinke hoogte. Namelijk tussen de 2000 meter en 5300 meter. Je ultieme eindbestemming is de Everest Basecamp op 5300 meter. Maar wees gerust, om te acclimatiseren heb je ook veel rust momenten. Kies je voor de lange versie (17 dagen) dan wandel je naar het blauwe Gokyo lake. Dit meer alleen is al een hoogtepunt. Wil je jezelf eens echt uitdagen en de tijd hebben om aan je conditie te werken. Dan is deze trekking iets voor jou!

Kijk ook onze vlog van onze trekking in Nepal

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.