Reizen naar gesloten Noord-Korea

Rita op het Het Kim Il Sung plein

Om direct met de deur in huis te vallen: Ja, je kunt naar dit gesloten land afreizen. Reizen naar Noord-Korea is niet het eerste land waar je aan denkt om ‘gezellig’ naartoe te gaan. Het land heeft een negatief imago door onder andere het strenge communistisch regime. Maar toch staat het bij sommige reizigers op hun bucketlist. Net zoals bij Dennis. 

 

Hij wilde heel graag naar dit land en heeft een fascinatie voor communistische landen. Ik vond het daarentegen heel spannend. Vooral door de hoeveelheid regels keek ik tegenop. Stel dat ik per ongeluk iets vraag of zeg wat niet mag, kom je dan nog heelhuids thuis? Tijdens onze voorbereiding vonden we weinig praktische artikelen. Daarom schrijf ik dit artikel met alles wat je moet weten over reizen naar gesloten Noord-Korea.

Dit artikel geeft antwoord op:
  • Hoe regel ik een reis naar Noord-Korea?
  • Hoe regel ik een visum voor Noord-Korea?
  • Is Noord-Korea veilig?
Propaganda

Hoe regel ik een reis naar Noord-Korea?

Een reis naar Noord-Korea oftewel DPRK (Democratic People’s Republic of Korea) regelen gaat heel anders dan je gewend bent. Allereerst boek je de reis via een organisatie. Het is helaas niet mogelijk om in je eentje daar rond te wandelen. Er zijn een aantal organisaties in Nederland die zo’n reis organiseren. Wij kozen voor Red Star Travel. 

 

De eigenaar Danny is een Noord-Korea expert en zijn aantal bezoeken aan dit land is niet meer op twee handen te tellen. Omdat hij er vaak is geweest, weet hij precies welke plekken we absoluut moesten bezoeken.

Vaak zijn de reizen naar Noord-Korea in groepsverband. Daar hadden we geen zin in. Gelukkig heeft Danny een individuele reis voor ons geregeld, zodat we zeven dagen alleen waren samen met onze gidsen. Ook heeft hij ons geholpen met het visum, maar daar vertel ik je later meer over.

Dennis bij Air Koryo

Hoe kom ik er?

Omdat we al in China waren, vlogen we vanaf Beijing naar Pyongyang. We vlogen met de Koreaanse nationale luchtvaartmaatschappij Air Koryo en dat is al een hele beleving! Nu vindt Dennis vliegen niet één van de leukste bezigheden ter wereld. Vliegen met de slechtste maatschappij ter wereld staat dan ook niet bepaald op zijn bucketlist. Deze maatschappij heeft al drie jaar lang één ster gekregen op het gebied van service, eten, de website en het entertainment.

 

Maar je kunt een vlucht met Air Koryo eigenlijk niet overslaan bij een trip naar Noord-Korea. Het is een beleving die niet te vergelijken is met andere lijndiensten in de wereld. De oude Tupolovs waarmee ze vliegen komen uit de jaren 50, waardoor je het gevoel hebt terug te gaan in de tijd. Air Koryo mag vanwege de veiligheid niet in Europa vliegen, dus hoe vaak heb je nou de kans om in deze oude Russische roestbakken te zitten?   De rode stoffen bekleding, rare vliegtuigmotoren die eruitzagen uit de serie: the Thunderbirds maken het helemaal af.

Air Koryo

De vlucht zelf is een hele belevenis

Als we de startbaan oprijden geeft het vliegtuig een power, die ik nog niet eerder heb gevoeld. Met een oorverdovend geluid schiet het vliegtuig weg. Het duurt ook maar vijf tellen voor we in de lucht zweven. Dat ding vliegt al zo’n 70 jaar, dus die ene vlucht zal het toestel het ook nog wel volhouden. Russische degelijkheid gaat hier zeker op.

 

Na zo’n uur vliegen wordt het eten geserveerd. Als je de normale vliegtuig meuk al niet te nassen vindt, hou dan je hart maar vast. Ze hebben niet voor niets één ster, een hamburger van McDonald’s ziet er sterrenwaardig uit vergeleken de hamburgers die door de strenge stewardessen worden uitgedeeld. Na wat heftige bochten die niet zouden misstaan in een formule één auto komen we na 1,5 uur aan in de meest geïsoleerde hoofdstad op aarde: Pyongyang.

Wil je meer weten over deze stad? We geven je de hoogtepunten van Pyongyang.

Vind je het toch te spannend om te reizen met een ‘oud’ vliegtuig? Geen paniek. Air China vliegt een paar keer per week naar Pyongyang. Mocht je helemaal niet willen vliegen, dan kun je ook met de trein vanaf de grensplaats Dandong. Je reisorganisatie helpt met dit soort zaken en geeft je allerlei informatie als je wilt reizen naar Noord-Korea

Visum Noord-Korea

Hoe regel ik een visum voor Noord-Korea?

Allereerst heb je een geldig paspoort nodig en moet het bij vertrek nog zes maanden geldig zijn. Paspoortstempels uit Amerika, Japan en Zuid-Korea zijn geen probleem. Ben je een journalist? Dan kom je het land niet in. Personen met een bedrijf in media zijn ook niet welkom. Daarom heeft Dennis zijn fotografiebedrijf opgezegd, zodat er geen registratie te vinden is. Want heel eerlijk, in dit land wil je geen risico lopen. Nadat we uit Noord-Korea waren richtten we ons bedrijf Fulltime Travels op.

De grote leider

Een visum kun je niet zelf aanvragen, jouw reisorganisatie moet het voor jou doen. Zij moeten dit regelen bij de autoriteiten in Pyongyang. Wel moet je van tevoren een dosis papierwerk invullen en opsturen. Zij zullen uiteindelijk de goedkeuring naar de ambassade in Beijing sturen, die jouw visum zullen afgeven. Voor ons was het nog even spannend aangezien we de dag voor vertrek nog steeds geen visum hadden. Gelukkig kwam er iemand van de ambassade diezelfde middag nog ons visum brengen in het hotel. Het visum is een apart document, wat je na je reis moet inleveren. Je paspoort wordt tijdens de reis door Noord-Korea niet bestempeld (jammer). Wil je een sticker in je paspoort? Dan moet dit specifiek aangevraagd worden. Het visum moet dan worden afgegeven door een ambassade buiten China, waar je het zelf moet ophalen. Voor Nederland is de dichtstbijzijnde ambassade in Berlijn of Londen.

Pyongyang leger

Is Noord-Korea veilig?

We hebben ons geen seconden onveilig gevoeld. Zolang je je aan de regels houdt en open sta om hun kant van het verhaal te horen, dan is er niks aan de hand. Natuurlijk zijn we niet naïef en weten we ook wel dat de mensenrechten worden geschonden en dat er kampen zijn die je niet mag zien. En dat je bepaalde verhalen van de leiders met een korreltje zout moet nemen. Maar je bent één van de weinige reizigers die naar het meest gesloten land ter wereld gaat. Een grotere ver-van-mijn-bed-show kun je niet krijgen.

 

Zit jouw smartphone aan jouw hand vastgeplakt en moet je er niet aan denken om offline te zijn? Schrap Noord-Korea dan maar van je lijstje. Als je naar dit land gaat ben je de komende weken helemaal offline. Lekker rustig zal je denken, maar voor familie en vrienden aan de andere kant van de wereld is het niet bepaald relaxt. Onze ouders waren aan het aftellen tot we een teken van leven gaven. Gelukkig hadden we alleen maar positieve verhalen.

Legermensen Noord-Korea

Aan de douane

Zelfs bij de douane is het minder heftig als in bijvoorbeeld China. Al zijn er wel artikelen die je absoluut niet mag meenemen.

 

Hierover kan je lezen in het artikel: Wat mag niet mee naar Noord-Korea.

 

Voorbij de douane staan een groep gidsen die zoeken naar hun reisgezelschap (meestal zijn dit groepen met bejaarden Chinezen of westerse mannen). Twee vriendelijke hooggehakte dames vroegen onze naam en vertelden dat zij onze gidsen waren. Het is in Noord-Korea verplicht om gidsen bij je te hebben.

Leger Noord-Korea

De gidsen

Grofweg gezegd zijn deze gidsen er om jou te ‘controleren’ en dat je je aan de regels houdt. Wees niet bang dat het strenge dictators zijn. Zij begeleiden jou, verzorgen achtergrondinformatie en zorgen er simpelweg voor dat jij een fijne tijd hebt. Een week lang ga je intensief met elkaar om en kregen we een hele leuke band met de dames. Dit zijn de enige mensen waar je ‘echt’ contact mee hebt en waar je ook lol mee hebt. Natuurlijk praat je niet over politiek, maar zijn dit ook mensen met gezinnen.

Trein Pyongyang

Zo waren we op een zonovergoten middag aan het picknicken en vroegen ze ons hoe we elkaar hadden ontmoet. Ze was verbaasd dat we elkaar in een kroeg leerden kennen en niet op ‘Tinder’ zoals de rest van de westerse wereld. Lachend vertelden we dat het nog voor onze tijd was. We keken elkaar aan en vonden het gênant dat we dachten dat niemand in Noord-Korea überhaupt zou weten wat social media is. Ze weten meer van de westerse wereld, dan we dachten. Kortom, als reiziger hoef je niet bang te zijn. Er ontstaat een leuke band met de gidsen en hangt er geen ‘enge’ sfeer dat er elk moment iets kan gebeuren.

 

Reizen naar Noord-Korea is echt een belevenis. We vonden dit ook echt één van de meeste bijzondere plekken die we ooit hebben bezocht.

Kijk ook onze vlog van Noord-Korea

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.