Wandelroute Caminito del Rey bezoeken: Alle info en tips

Brug Caminito del Rey

Andalusië wordt vaak in één ademhaling genoemd met de Spaanse costa’s, die overlopen worden door Nederlandse toeristen. Als je het ons vraagt heeft Andalusië zoveel meer te bieden.  Met zijn rijke cultuur en schitterende natuur is dit echt een plek, die vraagt om ontdekt te worden. El Caminito del Rey is zo’n plek. We geven je alle info en tips voor de wandelroute Caminito del Rey.

smale paden

Wat is de Caminito del Rey?

El Caminito del Rey is het pad, dat loopt van Ardales naar El Chorro. Loop over houten balken op zo’n 100 meter hoogte door de kloof. Als je naar beneden kijkt zie je de rivier lopen. Deze rivier is ook de reden waarom dit pad in 1905 is aangelegd. Er is hierdoor namelijk een stuwdam gemaakt, zodat de omgeving van elektriciteit kan worden voorzien. De koning liep in 1920 het pad om de stuwdam te openen, waardoor het de naam “Koningspad” kreeg.

oude pad caminito

Helaas raakte het pad in verval, waardoor het extreem gevaarlijk werd om hier te wandelen. Jaarlijks vielen tientallen mensen de diepte in met de dood tot gevolg. Dit was de reden om het pad in 1992 te sluiten. Dat maakten voor veel adrenalinejunkies niet uit, voor hen maakten het de plek nog avontuurlijker. Zelfs in de tijd dat het ten strengste verboden was om hier te komen, overleden tientallen mensen.

dennis wandelen
Caminito del Rey is weer veilig

In 2015 is het pad gerestaureerd en helemaal veilig. Toch zagen we veel mensen met knikkende knieën staan, de paden zijn namelijk nog steeds smal en kijk je nog de diepte in. Het pad is een één richtingsweg, zodat je veilig van het uitzicht kunt genieten. Het pad start in het noorden en eindigt in het zuiden. Aan het einde van de trail brengt een pendelbus (1,55 euro p.p.) je weer terug naar het beginpunt.

parkeren caminito del rey

Hoe kom je er?

Met de auto | parkeren bij El Caminito del Rey

Vanaf Malaga rijd je in een uur naar El Caminito del Rey North (het startpunt). De wegen zijn goed en zeker het laatste stuk is schitterend. Je rijdt dwars door een naaldbos de bergen in. Af en toe krijg je een glimp van de blauwe meren, die dichtbij de El Caminito del Rey liggen. Af en toe heb je de kans om te stoppen, want dit soort plekjes vragen erom gefotografeerd te worden. Parkeer je auto bij Parking El Caminito del Rey, acceso norte (2 euro per dag). Je auto staat dan veilig en je loopt gemakkelijk naar de ingang.

 

Er zijn twee manieren om bij de ingang te komen. Veel mensen lopen via Restaurant El Kiosko (5 min lopen van de parkeerplaats) het traditionele pad naar de ingang. Echter ben je dan al een uur onderweg, voordat je überhaupt bij de ingang bent. Wij nemen tunnel Largo, dat zich naast de parkeerplaats bevindt. Een nauwe spleet in de berg, waardoor je zo’n 45 minuten afsnijdt. Zeker in de hitte geen overboden luxe.

Met de trein

Geen huurauto? Pak dan de trein van Malaga naar El Chorro (het eindpunt van El Caminito del Rey). Vanaf het station in El Chorro pak je dan de pendelbus naar het startpunt van de trail. Ben je klaar met de trail. Dan pak je direct bij het eindpunt van de wandelroute Caminito del Rey, de trein terug naar Malaga.

rita uitzicht caminito del rey

Wat ga je allemaal zien?

Het begin van de Wandelroute Caminito del Rey brengt je bij het begin van de stuwdam. Het water stroomt hierdoor de pompen naar beneden. Wij komen vooral voor de mooie natuur en hebben hier toch iets minder oog voor. Het wordt pas echt mooi op het moment dat je de draaideur doorgaat en je ineens oog in oog staat met de enorme kloof. Een pad van zo’n meter breed hangt als een zijde draadje aan de berg. Boven je zie je niets anders, dan massief graniet, onder je zie je het water steeds harder naar beneden stroomt.

 

Hoe verder je de kloof ingaat, hoe meer je het gevoel hebt in een oude westernfilm belandt te zijn. Soms loopt het pad door grotten, waar het heerlijk koel is. Een aangename verassing, omdat het buiten erg warm is. Overal om je heen hoor je het water bulderen.

Er is meer na de eerste kloof

Na de eerste kloof komt de geur van dennennaalden je tegemoet. Je loopt zo’n half uur door een naaldbos, waar je wordt getrakteerd op een muzikaal optreden. Nee, niet van mensen! Maar van de duizenden krekels die hier wonen. Dit stuk is echt heel heet, zorg dus dat je genoeg drinken bij je hebt. Het is in het park namelijk niet mogelijk om drinken te kopen.

 

Het laatste stuk van de trail loop je weer in een kloof. Dit is dan ook gelijk het huzarenstuk van El Caminito del Rey. Het pad is vele malen hoger, waardoor je kan genieten van het prachtige uitzicht. Je ziet hier ook heel erg goed het niet-gerestaureerde pad. Ik begrijp werkelijk niet waarom je dit voor 2015 zou willen lopen. Het ene stuk is nog slechter dan de ander. Op sommige momenten loop je op stukjes van nog geen 20 cm. Of moet je springen van steen tot steen, omdat stukken weg zijn afgebrokkeld. Nee, ik ben maar wat blij met het nieuwe pad, dat is aangelegd.

rita naaldbos wandelpad
dennis rita brug

Na een wiebelige brug op zo’n 100 meter hoogte en nog zo’n 2 km lopen kom je aan bij het eindpunt (het treinstation). Waar je de bus kan pakken naar het beginpunt, of met de trein weer terug naar Malaga kunt reizen.

wild westen caminito

Tickets Caminito del Rey kopen

In Spanje gaan er geen tickets zo hard, als voor dit natuurpark. Zorg echt dat je deze minimaal drie maanden van tevoren koopt. Deze tickets kan je hier bestellen. Een ticket kost 10 euro per persoon.

 

Helaas hadden wij alleen nog de keuze uit een ‘guided tour’. Dit vonden wij zelf echt niet boeiend. Er wordt vooral verteld over de stuwdam en weinig over de natuur. Mocht je toch een gids willen, dan betaal je 8 euro bovenop de 10 voor een normale ticket.

blauw meer
meer caminito del rey

Extra tips

Parkeer je je auto op de plek die wij hierboven hebben genoemd, dan kan je na (of voor) de hike, heerlijk zwemmen in het lichtblauwe meer van Embalse del Conde de Guadalhorce. Echt een aanrader, want de trail is zweten geblazen. Dit meer is in 2 minuten te bereiken via het wandelpad achter de parkeerplaats. Waterschoenen zijn hier geen overbodige luxe, want de kiezels kunnen flink pijn doen.

 

 

Zorg dat je genoeg drinken bij je hebt voor onderweg, want je kunt tijdens de trail niets te kopen. Wil je bij de ingang nog wat verkoelends halen, zorg dan voor muntgeld. De automaten accepteren geen pin of briefgeld.

 

Aan het einde en begin van de trail zijn er toiletten, onderweg zijn die er niet.

 

kloof
brug caminito

Wij vinden de wandelroute Caminito del Rey echt een absolute must tijdens een rondreis door Andalusië. De uitzichten zijn bij iedere bocht weer anders. Wil je meer tips voor een rondreis door Zuid-Spanje? Wij hebben een artikel geschreven met de ultieme reisroute door Andalusië.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.