15 leuke dingen om te doen in Kaapstad

chapmans peak

Kaapstad heeft de allure van een echte wereldstad. Met aan de ene kant de woeste oceaan vol wildlife en aan de andere kant hoge bergen. Dit geeft de stad een relaxte vibe. In de stad is ontzettend veel te zien en te ondernemen. Zo vind je hier veel terug over de geschiedenis van de apartheid op Robbeneiland, Bokaap en Distric 6. Loop door de schitterende natuur of ga surfen bij Camps Bay. We geven je 15 dingen om te doen in Kaapstad.

kaapstad uitzicht

Vliegen naar Kaapstad!

Land je overdag naar Kaapstad, dan heb je een geweldig uitzicht over de vele bergen. Je vliegt als het ware tussen de bergen door naar Kaapstad. Wil je optimaal genieten van dit landschap, zorg dan dat je links bij het raampje zit. Je krijgt dan ook direct een mooi beeld van de Tafelberg. Een mooier begin van je reis is er niet!

gids robbeneiland
robbeneiland
robbeneiland

Leer meer over Nelson Mandela op Robbeneiland

Het eiland waar Nelson Mandela 18 jaar heeft vastgezeten is niet een leuke excursie. Sterker nog, wij waren de rest van de dag best van slag. Maar hoe vervelend deze plek ook is, het is wel één van de dingen die je moet doen in Kaapstad. Hoe onmenselijk mensen tegen elkaar kunnen zijn… 

Koop tickets hier voor Robbeneiland ver van tevoren, want dit is al weken van tevoren volgeboekt.

 

cel nelson mandela

Per boot vertrek je vanaf Waterfront naar het gevangeniseiland van Zuid-Afrika. Eenmaal daar, vertelt de gids over zijn eigen verblijf op het eiland. Alle gidsen zijn namelijk ex-gevangenen. Dit zijn politieke gevangen die ten tijde van de apartheid werden opgepakt, omdat ze streden tegen dit regime. Hij vertelt het verschil tussen donkere, blanken en gekleurde Afrikanen die hier zaten. Zo kregen gekleurde gedetineerden warme kleding aangereikt tijdens de wintermaanden. Terwijl de donkere gevangenen het moesten doen met een korte broek en shirt. Ook krijg je een kijkje in de cel van Nelson Mandela. Erg heftig om te zien dat iemand die zoveel goeds heeft gedaan, hier zolang moest verblijven. 

district 6 bank
district 6

De apartheid uitgelegd in District 6

District 6 was een buurt met 60.000 inwoners met voornamelijk kleurlingen. Zij werden tijdens de apartheid begin jaren 70 gedwongen hun huizen uit de gaan. De reden?  Mensen moesten plaatsmaken voor nieuwe huizen voor de blanke Afrikanen. De huizen werden platgegooid en het enige wat overbleef waren een kerk en moskee, die recht tegenover elkaar staan. Dit klinkt al afschuwelijk, maar het erge aan het verhaal is, dat de ‘nieuwe’ huizen nooit zijn gekomen. Om meer te weten te komen over deze gruwelijke gebeurtenis en over het apartheidsregime, bezoek je het Apartheid Museum. Vol verbijstering keken we borden met teksten zoals: ‘slegs blankes’ en ‘vir gebruik deur blankes’. Wat gebruikt werd als aanwijzing voor het toilet of voor bankjes in parken. Het is niet leuk, maar wel belangrijk om te zien.

tafelberg
uitzicht tafelberg

De Tafelberg

Dit is een beetje een open deur, maar hij moet er toch echt bij: de Tafelberg. Het is immers niet voor niets gekozen tot één van de New 7 Wonders of Nature. Nu kan je de kabelbaan naar boven nemen, maar dan mis je veel moois. Kies daarom één van de vele hikes naar boven. Skeleton Gorge is wat ons betreft de mooiste route naar de top. Je loopt vaak in de schaduw, wat het een stuk aangenamer maakt. De route begint in Kirchstenbos, iets waar we het hieronder nog over gaan hebben. Loop door de kloof, klim door een waterval en pak de houten ladders om over uitstekende rotsen te komen. De weg naar de top duurt zo’n drie uur. Eenmaal boven word je getrakteerd op een schitterend uitzicht.

uitzicht lions head

Lions Head

De Tafelberg is de meest iconische berg van Kaapstad. Maar als je het ons vraagt, is Lions Head de meest mooie berg van Kaapstad. De berg in de vorm van een leeuwenkop is supervet om te beklimmen. Het pad is goed aangegeven, maar soms best uitdagend. Bewandel deze berg tijdens een zonsondergang. Je ziet de zon, dan zakken in de zee. Op het moment, dat je boven bent heb je een 360-graden view in de schemering. Een magisch moment.

camps bay

Ontspan op Camps Bay

Het is zeker het meest toeristische strand van Kaapstad, maar dat hier veel mensen naartoe komen is met een goede reden. Het strand ligt aan een fijne boulevard, waar je kunt kiezen uit diverse barretjes en restaurants. Vanaf het strand heb je een prachtig uitzicht op Lion’s Head en de indrukwekkende Twelve Apostles. Een bezoek hier aan is zeker één van de chillste dingen om te doen in Kaapstad. 

waterfront rita dennis
waterfront uitzicht tafelberg

Waterfront

Luxe restaurants, winkelcentra, een gezellige haven en nog veel meer. Dat is Waterfront in een notendop. Deze bubbel in Kaapstad heeft werkelijk niets authentieks, maar is wel een plekje wat je bezocht moet hebben. Ga lekker shoppen, ga op de foto bij het bekende Kaapstad-bord, of bezoek bij regen het Two Oceans aquarium. Hier zie je vissen met de meest uiteenlopende kleuren. 

bokaap

Bokaap

Bo-Kaap een populaire wijk voor dagjesmensen en staat de plek bekend als de moslimwijk van Kaapstad. Tijdens de slavernij was het voor slaven verboden om kleurige kleding te dragen. Na de afschaffing van de slavernij in 1838 werd het uitbundig gevierd en kregen de huizen een kleurige likje verf. Voor de bewoners is het traditie om de huizen na de periode van vasten hun huizen opnieuw te verven.

botanische tuin

De botanische tuinen van Kirchstenbos

We hebben al wat mooie botanische tuinen gezien over de hele wereld. De iconische tuin van Kirchstenbos staat zeker in onze top drie. De metershoge luchtbrug loopt dwars door de tuin, waardoor je tussen de boomtoppen loopt. Het park is groot en echt schitterend. Je kan hier uren hiken in dit prachtige park. In de zomer worden hier ook nog eens leuke concerten gegeven. Een mooiere setting is er niet.

Bezoek een Township net even anders

Geen township bezoeken in Zuid-Afrika, is als niet de Python nemen in de Efteling. Absoluut verplichte kost. Townships zijn onlosmakelijk verbonden met het land. Hoewel er lange tijd geen toeristen durfden te komen, is er nu een ware markt voor. Of je nu een gospeltour wilt doen, of een combinatie: Robbeneiland inclusief sloppenwijk, het kan allemaal.

 

Zo is er ook een township voetbaltour. Veel kinderen in de arme wijken dromen er namelijk van om voetballer te worden, een manier om de wijken te ontvluchten. De lokale gids laat je niet enkel de veel te kleine huisjes, die met golfplaten zijn bedekt zien.  Maar bezoek je ook traditionele kruidenwinkeltjes, gebedsgenezers, kerken en voetbalveldjes. Waar doeltjes zijn gemaakt van steentjes en een bal niet eens op een bal lijkt. Je mag zelf uiteraard nog meedoen met een potje voetbal. Een leukere manier om in contact te komen met locals is er niet.

long street

De beroemde Platenzaak nabij Long Street

Long Street is de hoofdstraat van Kaapstad, hier vind je tal van restaurantjes waar je de lekkerste boboti kunt eten, leuke winkeltjes spot en gezellige barretjes hebt. Wij als muziek-nerds struinen altijd alle platenzaken af. Maar hier in Long Street zit er één met een stukje muziekgeschiedenis. Sixto Rodriguez, een klein artiestje uit Detroit verkocht in de jaren 70 miljoenen platen zonder dat hij dit wist.

 

Zijn muziek werd een sensatie en het lijflied voor de afschaffing van de apartheid. Hij groeide hieruit tot een legende, waarbij het verhaal ging, dat hij zelfmoord had gepleegd. De eigenaar van de platenzaak geloofde dit echter niet. Hij ging in de jaren 90 samen met een aantal anderen opzoek naar Sixto. Ze vonden hem arm en werkend in fabriek. Niet wetende dat hij de status van held had bereikt aan de andere kant van de wereld. De nu al oudere Sixto ging weer touren en er kwam een documentaire over hem uit, die een Oscar won. Allemaal dankzij dit platenzaakje.

boulders beach pinguïn

Zwem met pinguïns bij Boulders Beach

Oké, dit is wat je moet doen. Kijk voor het slapen gaan de film Happy Feet. Rij de volgende dag naar Simon’s Town. Geloof me, je kan dan niet wachten om in het water te liggen met de vele pinguïns die hier leven.

De stank van deze dieren neem je zelfs op de koop toe. Bij Boulder’s Beach en Fox Beach heb je diverse wandelpaden en uitkijkpunten. Je kan de dieren hier echt in het wild zien leven. Bij Boulder’s kan je ook zwemmen met deze dieren. Kom dan wel vroeg, omdat het anders te druk is en de dieren het water niet in gaan.

rita kaap de goede hoop

Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop mag je zeker niet overslaan in Zuid-Afrika. Loop naar de vuurtoren en geniet van de ruige kliffen. Je kan hier wandelen tot je een ons weegt. Van tevoren lazen we allerlei berichten dat je goed moet uitkijken voor bavianen. De omgeving is prachtig en na een geslaagde dag reden we terug. Toen zagen we ineens dat het achterraampje per ongeluk wagenwijd open was. Hierdoor sprong een baviaan bijna in de auto, oeps!

zeehonden

Snorkelen met zeehonden is één van de schattigste dingen om te doen in Kaapstad

Het leukste onderwaterdier op aarde is wat ons betreft de zeehond. Hoewel een haai een stuk spannender klinkt, zal je nooit zoveel interactie hebben (behalve als hij je ziet als een lekkere maaltijd). In Kaapstad heb je de mogelijkheid om met honderden van deze nieuwsgierige dieren te zwemmen. Bij Oceans Experience Dive Centre kan je deze waanzinnige excursie boeken. Als er een top 10 schattigste dingen om te doen in Kaapstad was, stond deze met tip met stip op één.

Niet veel tijd om dit in Kaapstad te doen? Tijdens de Garden Route heb je nogmaals de kans om deze bijzondere excursie te ervaren. We schreven een artikel over wat je niet mag missen tijdens de Garden Route.

chapmans peak

Route langs chapmans peak drive

Sluit je reis af met een negen kilometerslange route. Aan je ene hand, metershoge kliffen en bergen. Aan je andere hand vind je woeste baaien. Zet af en toe de auto aan de kant om van al het moois te genieten. De route is negen kilometer, maar je kan er gerust een hele dag over doen. De 114 bochten laten je elke keer weer verassen. Niet voor niets wordt dit decor vaak gebruikt voor films en muziekclips. Chapman’s Peak Drive is echt de best for last en sluit onze lijst met dingen om te doen in Kaapstad in stijl af. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
wie zijn wij

Dennis & Rita

BACK ON THE ROAD

Eindelijk mogen we weer! Na 6 maanden reizen dwars door Azië en Oceanië moesten we de reis helaas onderbreken. Maar we beloofden elkaar om de wereldreis te hervatten, zodra het weer mogelijk was. Goed nieuws! Want sinds 1 augustus zijn we begonnen aan onze wereldreis 2.0. 

Gerelateerd

logo fulltime travels

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk draait.